До уваги  ОСББ!!!

 

З метою роз’яснення та поширення позитивного досвіду реалізації ЕСКО-механізму в житловій сфері Управлінням комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, протягом червня-серпня цього року проведено 8 регіональних семінарів у перших 8 областях (Миколаївській, Хмельницькій, Чернігівській, Полтавській, Волинській, Черкаській, Харківській та Запорізькій), де залучено понад 350 ОСББ. Окрім цього, 100 ОСББ вже заявили про зацікавленість співпраці з ЕСКО-інвесторами та надали дані щодо енергоспоживання своїх будинків.

Наразі опрацьовується питання щодо продовження проведення таких заходів для ОСББ в інших регіонах.

 

Отже, дізнаємось що таке механізм енергосервісу (ЕСКО) для ОСББ?

 

ЕСКО-механізм – це додатковий інструмент фінансування енергоефективних проектів в ОСББ, де заходи з енергоефективності впроваджуються енергосервісними компаніями (ЕСКО), як українськими, так й іноземними, за власні чи запозичені кошти на умовах енергосервісного договору.

Головна особливість ЕСКО – це утеплення, оплата за яке здійснюється ОСББ/ЖБК за рахунок економії енергоресурсів, що гарантується ЕСКО?компанією.

ЕСКО-компанія впроваджує енергоефективні заходи, бере на себе всі ризики та гарантує досягнення економії енергоресурсів. ОСББ, у свою чергу, здійснює всі платежі на користь ЕСКО-компанії лише за умови досягнення зазначеної такої економії.

 

ЕСКО-компанію обирає ОСББ і отримує наступні переваги:

 

1. Економія на оплату за опалення (від 50%).

2. Утеплення "під ключ" (від проектування до експлуатації).

3. Відсутність фінансових та технічних ризиків.

4. Підвищення комфорту житлових умов.

5. Підвищення комерційної вартості житла (приблизно на 25%).

 

ОСНОВНІ ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕСКО-МЕХАНІЗМУ В ОСББ:

  1. Ініціатива співвласників

 

Зберіться з сусідами, зберіть дані щодо енергоспоживання та подавайте інформацію до Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності на електронну адресу: 5905415@ukr.net. На основі цих даних формується база ОСББ – потенційних об’єктів енергосервісу

 

  1. Пошук інвестора

Енергосервіс – це розстрочка на утеплення від енергосервісної компанії (ЕСКО). Компанія інвестує в утеплення, мешканці виплачують частинами (в межах економії досягнутої ЕСКО). Після того, як будуть отримані дані щодо енергоспоживання, Держенергоефективності допоможе у пошуках інвестора.

 

  1. Енергоаудит

За результатом розгляду ваших даних щодо енергоспоживання ЕСКО-інвестори проведуть (у разі зацікавленості в об’єкті) експрес-енергоаудит.

 

  1. Загальні збори

Коли інвестор знайшовся і зрозуміло, які заходи впроваджувати, співвласники повинні прийняти колективне рішення. За укладення       ЕСКО-договору повинні проголосувати співвласники, площа яких разом перевищує 75% загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

 

  1. Енергосервісний договір

ЕСКО-договір укладається строком на кілька років, протягом яких мешканці, сплачуючи щомісячно (виключно з економії енергоресурсів, досягнутої ЕСКО-комп.), повертають повну вартість впроваджених заходів з енергоефективності.

 

  1. Утеплення

Енергосервісна компанія розробляє проект і реалізує заходи з утеплення будинку. Мешканці отримують економію, з якої компенсують вартість проведених заходів.

 

  1. Розрахунок. Результат

За кілька років мешканці виплачують повну вартість реалізованих заходів з утеплення будинку. Чим більша економія, тим швидше розрахунок. Після закінчення дії договору обладнання переходить у власність співвласників.

 

Консультації щодо ЕСКО-механізму як для бюджетних установ, так і для ОСББ можна отримати у Всеукраїнському центрі з питань енергозбереження та ененргоефективності (http://energoefektivnaukraina.org.ua, e-mail: support@energoefektivnaukraina.org.ua або за телефоном: +38 093 993 64 56)