Добрі сни старого міста

     Якщо бажаєш проникнутися любов’ю до рідної країни, немає нічого правильнішого, ніж сприйняти її красу, загадковість, історію, самостійно, побачивши своїми очима її унікальність. Тому щороку  учні Сіверської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 відправляються в екскурсійні поїздки до різних міст рідної України. Ми вже відвідали Київ, Мукачево, Ужгород, Запоріжжя; побували у біосферному заповіднику Асканія-Нова та Національному природному парку «Синевир». І ось, на осінніх канікулах, відбулася нова цікава подорож до історичної перлини України – міста Львів.

   Нашу делегацію учнів, батьків та вчителів у кількості  34 чоловік, Лівів вразив своєю величчю, неординарністю, історичною цінністю. А почалось знайомство з чудовим містом трьох часовою автобусною екскурсією «Львів – перлина Європи»  з “візитівки міста”, одного з найдавніших і найгарніших його храмів - собору Святого Юра. Святиня, яка розміщена на одному з львівських пагорбів, ще здалеку привернула увагу позолотою куполів, а зблизька вразила розкішшю барокового оздоблення та експресивністю скульптур, серед яких є роботи “українського мікеланджело” Йогана Георга Пінзеля. Далі маршрут проходив до  найвищого пункту Львова — на гору Високий замок.   З висоти пташиного лету вони побачили все місто, як на долоні. Відвідали Личаківське кладовище - “музей під відкритим небом”, де зібрана найкраща сакральна скульптура Львова.

     На другий день наші мандрівники  відвідали найзагадковіші і таємничі місця Львова, про які все ще ходять легенди. Середньовічний Львів постав яскравим і живим, таким, яким він був сто - двісті років тому. Діти побували в Італійському дворику, у визначних храмах міста, що досі спонукають людей ставати кращими, зокрема, основний храм римо-католиків в Україні - Латинська катедра, головний гарнізонний храм країни — храм Св. Апостолів Петра і Павла (костел єзуїтів), із підземеллями 14 ст., де сьогодні розміщенні макети Середньовічного Львова; доторкнулися до таємниці фресок Вірменського собору, вік якого понад 650 років. Завітали в осередки суспільного життя: міська Ратуша та Аптека-музей.

     А також завітали у «Львівську Майстерню Шоколаду».  Це єдина майстерня, яка виготовляє почуття. Кондитери зуміли вкласти в кожну плитку шоколаду, кожну зроблену цукерку маленький, але найсолодший шматочок Львова.

   Вулички Львова – це місце сповнене неймовірних легенд, дивних бувальщин, подій, які не раз змінювали історію всієї України. Львів  завжди умів творити дива!

     Вражень, які отримали учні нашої школи за цей період, вистачить на цілий рік, а знання та почуття вдячності до рідної  землі – на все життя! Саме  так, у дитини зароджується справжня любов до Батьківщини.  Будемо чекати на нову подорож!