Фото без опису

 


29 лютого за чудовою традицією в Сіверській об’єднаній територіальній громаді відзначили веселе свято, яке в народі зветься Масляна.

За повір’ям, саме у ці дні Зима зустрічається з Весною. «Масляна» – одне з найулюбленіших українських свят, що має глибоке коріння. Масові розваги та веселощі припадають на останній тиждень перед початком Великого посту. В дохристиянські часи це був своєрідний обряд проводів зими та радісного пробудження природи з приходом весни. Давні слов'яни були язичниками, тому в дні Масляною вшановували Сонце, яке несло тепло та пробуджувало природу. Вони готували жертовний хліб для богів, які правили Сонцем, у вигляді млинців. Адже саме ця страва схожа на найбільше небесне світило.

На початку свята до мешканців громади зі словами привітання звернувся Сіверський міський голова Василь Анатолійович Масюженко та побажав всім миру, міцного здоров’я та здійснення всіх задумів.

На святі усі пригощалися запашними млинцями, горячим чаєм, смачною кашею. Творчі колективи КЗ «Центр культури та дозвілля» дарували гарний настрій, було проведено безліч веселих та цікавих конкурсів з призами, в яких охоче брали участь усі бажаючи. Сміливці випробували себе на міцність, намагаючись залізти, а деякі й залізли на самий верх обрядового стовпа за призами, спонсорами яких виступили А.І. Шимоняк, В.М. Матієшин, В.І. Соколенко, Ю.І. Ворона, А.В. Журавель, ФГ «Максімус-1», Сіверська міська рада.

Протягом всього свята працювала торгівля, де кожен бажаючий міг скуштувати смачний шашлик, попкорн, випити горячий глінтвейн.

Завершальною нотою святкових гулянь стало феєричне спалення опудала, як символ прощання із зимою та зустрічі весни.

Сіверська міська рада дякує кожному, хто прийняв участь у святі в якості спонсора, гостя чи учасника.