Фото без опису


РЕМОНТ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ

 

Стан житлового фонду – одна з тем, які сьогодні хвилюють городян. Ремонт покрівель, інженерних мереж, під’їздів – з цими питаннями сіверці приходять на особистий прийом до міського голови Масюженка В.А.

Так, протягом останніх 10 років зверталися мешканці міста з проханням виконати роботи по ремонту лоджій будинку по вул. Доломітників, 25, де плити лоджій відійшли від стіни, а цегляна кладка почала розпадатися від вологи та падати з п’ятого поверху. Дана ситуація стала в останні три роки дуже небезпечною.

Після того, як був укладений договір з підрядною організацією, яка має досвід у цих роботах (ФОП Мінзяк Є.В.), роботи на будинку розпочалися. Плити перекриття були замінені на облегшені із профільного металу. Цегла на фасадній стіні будинку перекладена. На фотографії видно, як було до ремонту, і як стало після ремонту (ФОТО). 

Днями завершились роботи у будинку по вулиці Молодіжній, 5. Так, на будинку цегла на парапеті була зруйнована через вологу, яка попадала у щілини даху та цегли. Це призвело до обвалу парапету та частини стіни майже до 4-го поверху (ФОТО).

Результат роботи - відновлений парапет та частково дах. Але по цьому будинку залишається проблема, яка полягає у необхідності ремонту покрівлі всього будинку (ФОТО).

У місті продовжують ремонтувати багатоповерхівки. Наразі у місті тривають роботи по ремонту парапету будинку по вул. Ювілейній, 6. Плита перекриття повністю розпалася та прийшла у непридатність (ФОТО).

Хотілось би більше виконати робіт з ремонту багатоповерхівок. Але на все потрібно кошти, яких поки що малувато.

Закінчено ремонт (часткова заміна шиферу (після буревію) на будинку № 38 по вул. Садовій (ФОТО).

На даний час йде підготовка до ремонту даху будинку № 40 по вул. Садовій, на якому в 2014 році було встановлено «зинітку» і плити провалилися. В короткий термін дах буде відновлено.

Але потрібно врахувати і те, що мешканці багаповерхівок мають значну заборгованість за послуги з утримання будинків. Так, по будинку по вул. Молодіжній, 5 заборгованість складає 31 720 грн., Доломітників, 25 – 17 000 грн., Ювілейна, 6 -  42 172 грн.

В Україні вже майже два роки діє Закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках» (№417).

Після приватизації власники квартир у багатоквартирних будинках стали власниками не тільки своєї квартири, але і всього будинку. Законом №417 чітко обумовлено: мешканці несуть за все відповідальність самі. Поступово житловий фонд, який числиться на балансі комунальних підприємств, передається мешканцям – товариствам співвласників багатоквартирних будинків, або керуючим компаніям.

В будинках, де майже всі квартири вже приватизовані, місцева влада вже не має законних підстав проводити ремонти. Тому відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги» та Закону «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках» буде розроблено механізм спільного з мешканцями фінансування будь-яких робіт капітального характеру у багатоквартирному будинку. Також Законом №417 передбачено, що рішення про капітальні ремонти приймають на загальних зборах власників квартир та нежитлових приміщень. Причому за капітальний ремонт повинні проголосувати власники понад 50 відсотків площ, якщо це об’єднання власників багатоквартирного будинку (ОСББ), і 75 відсотків – в будинку, де ОСББ не створено.

Не легке положення на теперішній час з прилеглою територією будинку по вул. Садовій, 55, де навесні відбувся зсув ґрунту, що потягло за собою руйнування опорної кладки бетонних блоків, що стримувала ґрунт. Міська рада звернулася до військовослужбовців, які надали спецтехніку для підйомних робіт, але укласти з першого разу блоки не вдалося. Роботи по відновленню опорної стіни найближчим часом продовжаться