Постановою Правління Фонду соціального страхування України від 12 грудня 2018 року № 27 затверджено новий Порядок надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для внутрішньо переміщених осіб. Відповідна постанова набрала чинності з 28 грудня 2018 року.

    У разі зміни фактичного місця проживання (перебування) внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити протягом 10 календарних днів до дати  зміни місця фактичного проживання (перебування) (але не пізніш як за три дні до дня від'їзду) робочий орган виконавчої дирекції Фонду або його відділення, яке здійснює йому страхові виплати, страхові витрати на медичну та соціальну допомогу шляхом подання заяви особисто або надсилання рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви) про припинення йому виплат у зв’язку зі зміною місця проживання (перебування). Копія такої заяви або підтвердження надсилання рекомендованого листа подається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення за новим місцем фактичного проживання (перебування) одночасно з заявою на продовження страхових виплат.

    Повернення зайво виплачених коштів (утримання) здійснюється відповідно до пункту 9 статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 - ХІV та Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 11, робочим органом виконавчої дирекції Фонду або його відділенням, яке здійснює страхові виплати на дату виявлення переплати.

     За бажанням внутрішньо переміщена особа може звернутися з питань вирішення спору до спеціальних комісій Фонду.

     У разі зміни фактичного місця проживання (перебування) внутрішньо переміщеної особи виплати у робочому органі виконавчої дирекції Фонду або його відділенні, в якому сформовано справу про страхові виплати, припиняються та за його заявою справа про страхові виплати передається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення за місцем його подальшого проживання (перебування).

Для продовження раніше призначених страхових виплат внутрішньо переміщена особа подає такі документи:

  • заяву;
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • рішення Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворених районними державними адміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах рад (у разі наявності на момент подачі документів);
  • копію паспорта або документа, що посвідчує особу;
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків або паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомили про це відповідний  контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

  Копії документів засвідчуються працівником управління (відділення) при пред’явленні оригіналів цих документів.

   Потерпілий на виробництві або особа, що має право на страхові виплати, надає справу про страхові виплати, на підставі якої йому (їй) були призначені страхові виплати (за наявності).

   Суми страхових виплат, які не виплачені за минулий період, виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

   Суми страхових виплат, які не виплачені за минулий період, обліковуються в робочих органах виконавчої дирекції Фонду, в яких зберігались справи про страхові виплати до початку антитерористичної операції та тимчасової  окупації українських територій, в порядку визначеному виконавчою дирекцією Фонду.                                                               

 

                                                                Бахмутське міське відділення управління виконавчої

                                                                дирекції Фонду соціального страхування України

                                                                 в Донецькій області