Особа, яка досягла пенсійного віку або має право на отримання пенсійної виплати, звертається за призначенням пенсії.

📄 Заяву на призначення пенсії та необхідні документи можна подати дистанційно в електронному вигляді через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua або особисто до будь-якого сервісного центру органів Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання, реєстрації чи перебування.

️ Покрокова інструкція, як подати електронну заяву, — https://t1p.de/nhxdc.

📂 До сервісного центру майбутній пенсіонер надає всі оригінали необхідних документів (паспорт, трудову книжку, документи про стаж тощо). Перелік основних документів — https://t1p.de/1comv.

🧑💻Спеціаліст відділу обслуговування громадян сервісного центру опрацьовує заяву з паперовими документами в декілька етапів:

🔹проводить прийом та правову оцінку наданих документів (ідентифікацію заявника, перевірку правильності оформлення поданих документів, їх відповідності встановленим законодавством вимогам, визначення права на пенсію);

🔹реєструє звернення в операційній підсистемі ІКІС ПФУ «Звернення (Форма-10)»;

🔹формує заяву про призначення пенсії та пам’ятку, які пенсіонер засвідчує власним підписом;

🔹сканує подані документи та видає розписку–повідомлення, в якій, у разі необхідності, зазначено перелік документів, яких не вистачає, та термін їх подачі;

🔹інформує заявника про документи, які необхідно надати додатково;

🔹формує анкету в електронному вигляді на виготовлення пенсійного посвідчення.

 

️ Таким чином формується електронна пенсійна справа, яка в автоматичному режимі передається до підрозділу з питань призначення пенсії для подальшого опрацювання в  «Централізованій системі призначення та виплати пенсій» та призначення пенсії.

Дізнатися про призначення пенсії можна онлайн — на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України 👉 https://portal.pfu.gov.ua .

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису