Фото без опису

На території Сіверської міської громади на підставі статті 1 Указу Президента України від 04.07.2022 №469/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області», для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян утворено тимчасовий державний орган – Сіверську міську військову адміністрацію.  Військову адміністрацію очолив начальник, якого призначено на посаду відповідно до розпорядження Президента України від 04.07.2022 №116/2022-рп «Про призначення О. Воробйова начальником Сіверської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області».

Про стан виконання бюджету Сіверської міської територіальної громади. Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України бюджет Сіверської міської територіальної громади на 2022 рік був затверджений рішенням міської  ради від 23.12.2021 № 8/21-445.

Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року та під час дії правового режиму воєнного стану здійснювалося виконавчим комітетом міської  ради, а після утворення Указом Президента України від 04.07.2022 № 469/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» військовою адміністрацією відповідно до повноважень, наданих Законом України «Про правовий режим воєнного стану», з урахуванням повноважень,  передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».

Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

За 2022 рік до загального фонду бюджету Сіверської міської територіальної громади надійшло 15,1 млн. грн. власних та закріплених доходів, що на 42,9 %  або на 11,3 млн. грн. менше у порівнянні з 2021 роком, в тому числі в результаті зарахування (відповідно до положень статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою сталого проходження опалювального періоду 2021/2022 років) додаткових 4 % податку на доходи фізичних осіб 600,0 тис. грн.

На виконання  запланованих у 2022 році окремих показників бюджету Сіверської міської територіальної громади суттєво вплинуло, в першу чергу, те, що територія, наразі, знаходиться в зоні активних бойових дій, що зумовило фактичне знищення інфраструктури міста, призупинення діяльності підприємств, які здійснювали свою діяльність на території громади, а також прийняття Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2120-IX, щодо запровадження низки податкових пільг.

За 2022 рік до загального фонду бюджету Сіверської міської територіальної громади надійшло 46,7 млн. грн. міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, в тому числі базова дотація 25,7 млн. грн. або 100,0 % до плану.

Видаткова частина загального фонду бюджету Сіверської міської територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 50,3 млн. грн., з них на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту , соціального захисту) спрямовано 35,1 млн. грн.

Так, на утримання установ  та здійснення заходів у галузях:

  • «Освіта» спрямовано 28,1 млн грн.;
  •  «Охорона здоров’я» - 1,4 млн грн.;
  •  «Соціальний захист та соціальне забезпечення» - 2,7 млн грн.;
  • «Культура і мистецтво» - 1,4 млн грн;
  • «Фізична культура і спорт» - 1,5 млн грн.

          Сіверська міська територіальна громада знаходиться в зоні постійних активний бойових дій, наразі повністю відсутні всі комунікації (світло, газ, вода, централізоване опалення), проводиться постійна евакуація мешканців міста,  заклади загальної середньої освіти громади працюють в дистанційному режимі. У всіх інших закладах соціально-культурної сфери призупинено трудову діяльність.

Незважаючи на напружений стан виконання бюджету Сіверської міської територіальної громади в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану).

Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану.

Так, для забезпечення населення Сіверської міської територіальної громади якісними комунальними послугами, на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років в умовах активних бойових дій на території області, нестабільного постачання електричної енергії було спрямовано 300 тис. грн. для надання фінансової підтримки комунальним підприємствам Сіверської міської територіальної громади, а також надана фінансова підтримка ОКП «Донецьктеплокомуненерго»,  що надає послуги населенню та закладам бюджетної сфери територіальної  громади на загальну суму 200,0 тис. грн. шляхом передачі трансферту до обласного бюджету. За рахунок цих коштів, в першу чергу, забезпечена виплата заробітної плати працівникам цих підприємств та оплата ними за спожиті енергоносії.

На заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, виконання першочергових заходів підготовки території відповідних адміністративно-територіальних одиниць до оборони в особливий період (КПКВ 8110) було спрямовано 2,5  млн. грн. В тому числі для облаштування споруд цивільного захисту (укриття) придбано  буржуйки з варочною поверхнею, дрова для опалення споруд цивільного захисту, бензопили, паливно-мастильні та інші матеріали на загальну суму 500,0 тис. грн.

          У 2022 році було організовано та здійснено роботу із безоплатного забезпечення деревиною паливною населення Сіверської  міської територіальної громади як такої, територія якої є прилеглою до зони проведення воєнних (бойових) дій, зокрема за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на зазначені цілі витрачено 1,9 млн. грн.

На видатки пов’язані з наданням підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим  особам у зв’язку із введенням воєнного стану спрямовано кошти в сумі 40,0 тис. грн.

За рахунок коштів бюджету Сіверської міської територіальної громади відповідно до Програми забезпечення мобілізаційних та оборонних заходів на території Сіверської міської ради, затвердженої рішенням міської ради від 23.12.2021 № 8/21-446 «Про затвердження Програми забезпечення мобілізаційних та оборонних заходів на території Сіверської міської ради на 2022 рік» з метою  посилення зміцнення обороноздатності держави в межах повноважень, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву» та іншими, а також враховуючи тимчасову сплату податковими агентами до бюджету Сіверської міської територіальної громади податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, була надана підтримка військовим формуванням, утвореним відповідно до законів, що наразі забезпечують відсіч збройній агресії Російської Федерації проти України на території громади.

 

Надання адміністративних послуг. Центр надання адміністративних послуг виконкому Сіверської міської ради протягом 2022 року працював до 24.02.2022 та надавав 238 послуг.  Після введення воєнного стану ЦНАП послуг не надавав, майно (комп’ютерну техніку, паспортні установки, меблі) центру надання адміністративних послуг було евакуйовано до м. Дніпра.

Нажаль внаслідок ворожих обстрілів з боку російської федерації було знищено Мобільний ЦНАП Сіверської громади.

 

Комунальна установа «Трудовий архів». В 2021 році в Сіверській громаді було утворено комунальну установу «Трудовий архів» Сіверської міської ради Бахмутського району Донецької області, який працював в штатному режимі до 24.02.2022.  Також в КУ «Трудовий архів» перебували на зберіганні архівні документи ліквідованих підприємств, організацій і установ громади  Званівської сільської територіальної громади.

Після повномасштабного вторгнення з боку російської федерації КУ «Трудовий архів» призупинила свою діяльність.  Завдяки зусиллям Сіверської міської військової адміністрації забезпечено повну евакуацію  та збереження архівних документів КУ «Трудовий архів», установа змогла відновити свою діяльність в м.Дніпро.

Трудовий архів здійснює забезпечення збереженості документів з особового складу та тимчасового зберігання ліквідованих підприємств, організацій і установ громади  при відсутності правонаступника, а також використання цих документів для захисту соціально-правових інтересів громадян.

 

Звернення громадян. Сіверська міська військова адміністрація створює всі необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення, вживаються відповідні заходи для подальшого поліпшення та всебічного розгляду питань, які порушуються громадянами перед органами місцевого самоврядування.

Протягом 2022 року міська військова адміністрація працювала над удосконаленням роботи із зверненнями громадян відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07.02.2008 №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

За 2022 рік від мешканців Сіверської громади безпосередньо до міської військової адміністрації та через органи влади вищого рівня надійшло 70 звернень, з них 16 – письмових. В загальній кількості звернень, що надійшли до міської ради: заяв – 70 (100%), скарг – 0, пропозицій – 0. Протягом 2022 року колективних та повторних  звернень  не надходило.

Основними питаннями, що спонукають громадян на звернення є питання:

- комунального господарства (надання послуг електро-, газо- та водопостачання) – 33, що складає 47, 14% від загальної кількості питань;

- аграрної політики та земельних відносин – 4, що складає 5,71% від загальної кількості питань;

- соціального захисту (надання матеріальної допомоги на протезування, лікування, отримання соціальних виплат і отримання субсидій) – 19, що становить 27,14 % від загальної кількості питань;

- житлової політики (поточний ремонт будинків, дахів будинків) – 4, що складає 5,71% від загальної кількості питань;

- діяльності органів місцевого самоврядування – 4, що складає 5,71% від загальної кількості питань.

- інші питання  -6, що складає 8, 57% від загальної кількості питань.

За звітний період із облдержадміністрації, райдержадміністрації та урядової «Гарячої лінії» надійшло 54 інформаційно-контрольних карток звернень громадян Сіверської ОТГ. Основні питання, які порушувались у зверненнях громадян, відносяться до житлово-комунального господарства та соціального захисту населення, на всі питання заявників було надано роз’яснення та відповіді по суті.

  Якщо питання, порушенні в одержаному військовою адміністрацією зверненні, не входять до її повноважень воно пересилається за належністю відповідному органу у терміни, передбачені статтею 7 Закону України «Про звернення громадян», про що повідомляється громадянину, який подав звернення. Згідно з частиною 3 статті 7 Закону України «Про звернення громадян», протягом звітного періоду було перенаправлено 19 звернень іншим уповноваженим органам за належністю.

У зв’язку зі збройною агресією з боку Російської Федерації та введенням воєнного стану на території України, активною фазою бойових дій на території Сіверської громади, громадяни мають змогу надсилати звернення на електрону пошту (sev-info@ukr.net), а також звертатися за допомогою менеджерів Viber,  WhatsApp (+38095533937).

Проведення бойових дій на території громади не дозволяє проводити особисті прийоми керівництва, але адміністрація спрямовує свою роботу щодо:

  • надання обґрунтованих та повних відповідей на зверненнями громадян,

із дотриманням строків, установлених законодавством;

  • приділення особливої уваги вирішенню проблем, з якими звертаються ветерани  війни та праці,  інваліди, громадяни, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального  захисту та підтримки.

Підсумки роботи зі зверненнями громадян за 2022 рік свідчать про те, що робота зі звернення громадян у Сіверській міській військовій адміністрації  є системною та результативною, але потребує постійного вдосконалення у зв’язку із веденням воєнного стану.

 

Житлово-комунальне господарство. Житловий фонд громади складається з 85 багатоповерхових житлових будинків та 2500 будинків приватного сектору (садибного типу).

Загальна кількість зруйнованого або пошкодженого з дня початку повномасштабної військової агресії Російської Федерації проти України на території громади  об’єктів житлового фонду складає:

  • житловий багатоквартирний фонд - зруйновано 10, пошкоджено 67.
  • житловий  приватний сектор - зруйновано 116, пошкоджено 308.

Централізоване водопостачання та водовідведення забезпечується Сіверською дільницею Часовоярського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу»  та  Серебрянським  ЖКП,  в  експлуатації  яких знаходяться: 

  • 3 водопровідних та 1 каналізаційна насосних станцій;
  • 1 каналізаційна очисна споруда;
  • 3 водозабірних свердловини.

Протяжність водопроводу - 64,2 км.

Протяжність мереж водовідведення – 28,5 км.

В результаті збройної агресії РФ пошкоджена будівля насосної станції  Серебянського ЖКП. Зруйновано адміністративно-господарський корпус Сіверської дільниці Часовоярського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу», пошкоджено будівлі каналізаційної насосної станції, очисних споруд. В результаті бомбардування є місця пошкоджень водопровідних мереж.

Централізоване теплопостачання споживачів громади забезпечується ВО «Лимантепломережа», в експлуатації якої 2 котельні (№35, №36), які працюють на природному газі. Підприємство обслуговує 42 багатоповерхових будинків та соціальну сферу. Протяжність теплотрас 6,8 км. В результаті бойових дій пошкоджено будівлю котельні №35.

Також має місце значне пошкодження мережі газоводів та мереж електропостачання в м. Сіверську.

З травня місяця 2022 року на території Сіверської громади відсутні комунальні послуги: газо-, електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення.

Для проходження осінньо-зимового періоду 2022-2023 років за кошти місцевого бюджету було придбано для пунктів обігріву 30 буржуйок та 90 куб.м паливної деревини на загальну суму – 362,730 тис. грн.

За кошти державної субвенції придбано 1068 куб.м деревини паливної на суму 1977,444 тис. грн. для потреб мешканців громади 270 домоволодінь приватного сектору.

Зусиллями міської військової адміністрації було евакуйовано спецтехніку комунальних підприємств громади: автовишка, сміттєвоз, міський автобус загального користування та чотири шкільних автобуси.

В грудні місяці 2022 року відновлено роботу Сіверського міського спеціалізованого комунального підприємства.

Основні напрямки діяльності:

  • розподіл та доставка домоволодінням деревини паливної, пелетів;
  • роботи із дрібного ремонту об’єктів соціальної сфери та будинків, в яких

проживають мешканці громади (ремонт покрівель, вікон, дверей).

В плані роботи із санітарного очищення території громади – вивезення побутових відходів та будівельних відходів з місць руйнацій об’єктів.

Для виконання всіх обов’язків, покладених на підприємство, міською військовою адміністрацією було придбано та передано підприємству: бензопили, дрелі, дошки, OSB, плівка, саморізи, цвяхи, сокири, шуруповерти, пили, молотки, лопати, тачки, гідроізоляційна плівка, цемент, генератор, топливо тощо.

Для перевезення вантажу підприємству надано для користування вантажний автомобіль МАЗ, який Сіверська МВА отримала за договором тимчасового користування від Світлодарської МВА. 

 

Дорожнє господарство, транспорт та зв’язок. Протяжність доріг Сіверської громади складає 90,46 км, з них з твердим покриттям – 76,89 км.

В результаті збройної агресії пошкоджена значна площа доріг. За попередніми даними площа руйнації покриття автомобільних доріг складає 500 кв.м. У зв’язку із продовженням активних бойових дій на території Сіверської громади роботи по відновленню автомобільних доріг та їх експлуатаційне утримання не проводилися.

Пасажирські перевезення по території громади не здійснюються.

Мобільний зв’язок не стабільний. 

 

Освіта.  На початку 2022-2023 навчального року мережа закладів освіти в громаді становила:

         2 заклади загальної середньої освіти, а саме:

- Комунальний опорний заклад освіти «Сіверський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» та його філія;

- Сіверська гімназія № 3.

Станом на 01 вересня 2022 року в них здобували освіту 581 учень, що становить 86% від кількості учнів станом на 30 травня  2022 року. Освітню діяльність здійснюють  54 педагога.

Враховуючи складну демографічну ситуацію та відсутність фахових вчителів, з 01.09.2022 року було призупинено освітню діяльність Свято-Покровська філія І-ІІ ступенів - ЗДО. Усі діти та педагоги влаштовані до Сіверської філії І-ІІ ступенів (32 дитини та 12 педагогів).

У закладах загальної середньої освіти було призупинено дію трудових договорів з 4 педагогами, 25 - звільнилося.

В 2022-2023 навчальному році освітній процес в закладах освіти здійснюється  в дистанційному та сімейному форматі.

4 заклади дошкільної освіти. До закладів дошкільної освіти станом на 01.09.2022 року зараховано 224 вихованців.

З початком повномасштабної агресії російської федерації  та проведенням на території Сіверської громади активних бойових дій усі заклади дошкільної освіти призупинили свою діяльність через введення воєнного стану в Україні. З працівниками призупинено дію трудових договорів – 47 осіб, звільнилося - 18 осіб, на простої - 4 особи.

2 заклади позашкільної освіти. Фахівці (консультанти) комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» дистанційно надають корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами.

На даний час в закладі  з 6 педагогічних працівників працює 4 фахівця, з двома призупинено дію трудового договору.

Комунальний заклад «Центр дитячої та юнацької творчості» з 01 листопада 2022 року призупинив освітню діяльність через неможливість надання освітніх послуг  здобувачам освіти в повному об’ємі. Працівники закладу звільнилися за власним бажанням.

В закладах освіти громади у 2022-2023 навчальному році здобувають освіту 12 дітей з особливими освітніми потребами. Всі учні з ООП евакуйовані у більш безпечне місце та охоплені дистанційним навчанням. В опорному закладі освіти та його філії 8 учнів знаходяться на педагогічному патронажі (за індивідуальною формою навчання). В Сіверській гімназії №3 функціонують 2 інклюзивні класи, в яких навчаються 3 учні. За сімейною формою навчання освіту здобуває 1 учень.

         На території Донецької області знаходиться 51 учень (9,3%)  закладів загальної середньої освіти, з них 44 учнів в громаді та 11 (7,4%)  вихованців дошкільних закладів освіти, з них 4 - в громаді. Всього в громаді станом 31.12.2022 залишається 62 дитини.

         З дітьми, які залишилися в громаді та їх батьками ведеться спілкування в телефонному режимі. Учні забезпечені підручниками, навчаються за сімейною формою навчання.

Протягом І семестру 2022-2023 начального року було безкоштовно оздоровлено в санаторії «Прикарпатський» 27 здобувачів освіти.

Відповідно до штатного розпису, в Сіверській гімназії №3 працює психолог, який  надає психологічну допомогу всім учасникам освітнього процесу. Також, класні керівники під час проведення годин-спілкування, виховних заходів, ранкових зустрічей тощо надають здобувачам освіти психологічну підтримку та консультацію.

         Фахівці (консультанти) ІРЦ за запитом закладів загальної середньої та дошкільної освіти,  надають кваліфіковану психологічну допомогу усім учасникам освітнього процесу.

         В закладах освіти громади постійно ведеться робота щодо евакуації учасників освітнього процесу у більш безпечні регіони.

         Станом на 31 грудня 2022 року евакуйовано 494 учня (90%) закладів загальної середньої освіти, 138 вихованців (92,5%) закладів дошкільної освіти  та 82 педагогічних працівника, що становить 97,6% від загальної кількості педагогів.

З початку повномасштабної війни та по теперішній час будівлі закладів освіти громади зруйновані, або пошкоджені. А через те, що на території громади ведуться активні бойові дії, облаштування закладів освіти захисними спорудами цивільного захисту, або найпростішими укриттями неможливе. Що унеможливлює створення на базі закладів освіти «пунктів незламності.

Матеріально-технічні цінності закладів освіти евакуйовані частково:

- Сіверський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. евакуював засоби ТЗН- 100%, обладнання з шкільної їдальні – 80% та шкільні автобуси;

- Сіверська філія І-ІІ ст. матеріальні цінності не евакуювала;

- Свято-Покровська філія І-ІІ ст. евакуювала мультимедійне обладнання – 30% ;

- Сіверська гімназія №3 евакуювала  шкільний автобус, засоби ТЗН- 50%;

- ІРЦ - матеріально-технічні засоби евакуйовані частково;

- ЦДЮТ та заклади дошкільної освіти  матеріальні цінності не евакуйовували.

Шкільні автобуси в 2022 році не закуповувалися.

Директори закладів освіти подали позови до поліції на країну агресора щодо руйнування будівель та пошкодження майна закладів освіти під час бойових дій. За даним фактом відкрито кримінальні провадження. Є витяги з єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Соціальний захист населення. В цей нелегкий час, коли підопічні потребуючи більше турботи та допомоги не припиняє свою діяльність КУ «Центр надання соціальних послуг Сіверської міської ради».

Сьогодні залишається працювати в даних умовах у відділенні соціальної допомоги вдома 2 соціальних працівника та 1 медична сестра. На їх обслуговуванні знаходяться 18 осіб, ці люди вчасно отримують дієву допомогу та відчувають щиру турботу та всебічну підтримку. 

За період з липня по грудень 2022 року працівниками КУ «ЦНСП СМР БР ДО», завдяки спільним зусиллям, було евакуйовано до більш безпечних територій України 76 підопічних, отримувачів соціальної послуги догляд вдома.

В умовах воєнного стану актуальними залишаються такі заходи:

- придбання та доставка продуктів, ліків; 

- допомога у приготуванні їжі;

- розпалювання буржуйок;

- забезпечення питною водою;

- допомога в отриманні пенсійних виплат;

- сумісне проживання;

- натуральна допомога. 

У 2022 році реалізовувалася «Програма соціального захисту населення Сіверської міської ради на 2022-2024 роки», завдяки якій були забезпечені виплати:

- компенсації у розмірі 25,7 тис.грн., особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі, зазначену компенсацію отримали 3 осіб;

- компенсації у розмірі 3614,25 тис.грн., особам з інвалідністю на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів, мотоколясок і на транспортне обслуговування, зазначену компенсацію отримали 7 осіб;

- оплати у розмірі 3310,96 тис.грн. на житлово-комунальні послуги особам з інвалідністю по зору 1 та 2 групи, зазначену допомогу отримав 1 мешканець Сіверської МТГ;

- медичного обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у розмірі 1,6 тис. грн., дану допомогу отримала _1 особа.

Станом на 15.09.2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб з Сіверської міської територіальної громади до інших регіонів України складала 4652 особи, найбільш це у Дніпропетровській області 1129 осіб та Київська область 736 осіб.

Завдяки співпраці з Бахмутською районною державною адміністрацією, районною військовою адміністрацією, розпочато співробітництво з Бахмутським районним гуманітарним штабом у м. Дніпро та філією зазначеного гуманітарного штабу у м. Хмельницькому. У 2022 році отримувачами благодійної/гуманітарної допомоги від даних штабів стали більш ніж 200 осіб, мешканці нашої громади, які були вимушені переміститися до зазначених областей.

За період з 01.07.2022 року по 31.12.2022 року Сіверською міською військовою адміністрацією Бахмутського району Донецької області було залучено та отримано благодійної/ гуманітарної допомоги, від:

  • Бахмутської районної державної адміністрації: 3193 продуктових наборів; 43 тони паливних вугільних брикетів, 1320 ламп на сонячних батареях (ліхтарів), генератори - 5 од., бензопили - 2 шт., каністри для води 20л - 15 шт., каністри для пального 20 л - 2 шт., ємності для води 250 л - 2 шт., вогнегасники порошкові - 11 шт., піч буржуйка - 30 шт.
  • Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні WFP - 4510 продуктових наборів;
  • Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ - 80 гігієнічних наборів;
  • Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний благодійний фонд на честь Покрови Богородиці»: 1 одиницю транспортного засобу Mersedes Benz Vito та 1 одиницю транспортного засобу  Volkswagen;
  • Благодійного фонду «БФ «Адвентистське агентство допомоги та розвитку  Україні», 10313 одиниць продуктів харчування, завдяки чому сформовано 250 продуктових наборів;
  • Міжнародного благодійного фонду «Ізоляція. Платформа культурних ініціатив» - 3 од. генераторів;
  • Салезіанського згромадження УГКЦ, 368 одиниць медичних препаратів;
  • Товариства Червоного Хреста України: продуктові набори у кількості 200 од., гігієнічні набори у кількості 100 од., будівельні матеріали у кількості 15 од., ; на загальну суму 520837,44 грн.;
  • Благодійного фонду «Лікарі без кордонів – Бельгія», обладнання у кількості 518 од., на загальну суму 3920,00 євро;
  • Маріупольської районної державної адміністрації: 1 коробка підгузків, 2 коробки дитячого харчування, 3 коробки предметів гігієни;
  • Благодійної організації «БФ Соціальної допомоги «Твій оберіг надії», 285 од. будівельних матеріалів.

         Практично щомісяця проводилося забезпечення продуктовими наборами, осіб які безпосередньо залишаються на території бойових дій, тобто на території громади.

Отримувачами розподіленої гуманітарної/благодійної допомоги у вигляді продуктових наборів стали  8153 осіб, мешканці Сіверської МТГ та внутрішньо переміщені особи, які були вимушені переміститися на територію нашої громади.

Розподілення благодійної/гуманітарної допомоги у вигляді непродовольчих комплектів/допомоги охопило 1584 осіб.

При підтримці та наданої допомоги у вигляді обладнання від Благодійного фонду «Лікарі без кордонів – Бельгія» облаштовано у м.Сіверськ фельдшерсько-акушерський пункт, та розпочався прийом пацієнтів - лікарем загальної практики сімейної медицини КНП «ЦПМСД Бахмутської районної ради». Щоденно та цілодобово надається перша медична допомога.

Також при комунікації з Міжнародним Благодійним фондом World Central Kitchen до мешканців Сіверської МТГ, які залишилися на її території доставлено 2765 продуктових наборів.

На території Сіверської міської територіальної громади через веб-ресурс «Прихисток» зареєстроване одне наявне житло, доступне для розміщення внутрішньо переміщених осіб, але у зв’язку з постійними бойовими діями та розташуванням громади на лінії фронту, особам, які вимушено переміщуються на територію нашої громади, задля збереження їх життя, пропонується подальша евакуація.

 

Фізична культура і спорт. До 24 лютого 2022 року на території громади працював Комунальний заклад  «Центр фізичного здоров’я «Спорт для всіх» та 12 відкритих спортивних майданчиків, із них 8 зі спортивним обладнанням, 1 мультифункціональний та 1 зі штучним покриттям. У КЗ «ЦФЗН «Спорт для всіх» працював басейн, тренажерна зала та спортивні секції, які охоплювали населення громади незалежно від віку та стану здоров’я. Робота закладів фізичної культури ускладнилася постійними обстрілами та масовими руйнуваннями. На  території громади не залишилося жодного вцілілого спортивного об’єкту. Виконання основних оздоровчих, виховних та освітніх програм в межах фізичної культури та спорту перейшли до засобів масової інформації та в онлайн формат. З усіма співробітниками КЗ «ЦФЗН «Спорт для всіх» було призупинено трудові відносини. 

В поточному році заплановано технічне обстеження спортивних споруд,

інвентарю та обладнання щодо їх придатності для безпечного використання.

 

Культура. Усього громада налічує 12 закладів культури, а саме:

  • КЗ «Централізована бібліотечна система» та 4 філії,
  • КЗ «Мистецька школа»,
  • КЗ «Центр культури і дозвілля» та 4 філії.

До початку військових дій заклади культури працювали у стабільному режимі. Основними задачами закладів культури було проведення заходів, пов’язаних з вшануванням учасників бойових дій, учасників АТО та їх сімей,  заходів з нагоди професійних свят, пам’ятних дат, збереження культурної спадщини українського народу. Бібліотеки поповнювались періодичними друкованими виданнями із місцевого бюджету.

Через руйнування об’єктів культури та постійні обстріли проведення заходів офлайн неможливе. З усіма співробітниками було призупинено трудові відносини. Евакуація майна не була виконана у повному обсязі.

Систематично проводиться моніторинг ступенів пошкодження будівель культури.

 

Охорона здоров’я. У зв'язку зі збройною агресією Росії проти України за ініціативою Сіверської міської військової адміністрації та за погодженням з Жовтоводською міською радою було прийнято рішення про відкриття у жовтні 2022 року Пункту тимчасового базування КНП «Сіверська багатопрофільна лікарня планового лікування» у м. Жовті Води Дніпропетровської області, який надає медичну допомогу особам, які мають статус ВПО.

В Пункті тимчасового базування лікувального закладу можна укласти декларацію з сімейним лікарем та отримати кваліфіковану консультацію лікарів - спеціалістів: терапевта, невролога, акушер - гінеколога. Фактично працюють у м. Жовті Води 6 лікарів та 8 медичних працівників, працівників адміністративного підрозділу - 2 . За період з жовтня по грудень 2022 року прийнято 2665 осіб, з них - 1309 особи зі статусом ВПО - мешканців Донецької області, зокрема Сіверської громади, а також інших областей України.

Лікувальний заклад подав пропозиції на контрактування на 2023 рік по дев’яти пакетах надання медичної допомоги.

Співробітниками лікарні підготовлено приміщення, проведено частковий ремонт та переобладнання згідно санітарно - гігієнічних вимог, введено в експлуатацію обладнання, заключено відповідні договори з обслуговування та забезпечення функціонування  приміщення.

         Протягом 2022 року заклад охорони здоров'я надавав медичні послуги згідно Договорів з Національною службою здоров'я України № 0807 – Е – 122 – П000 «Про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» та № 0000 – А506 – М000 «Про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» за наступними пакетами:

  • стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; 
  • стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
  • профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах;
  • стоматологічна допомога дорослим та дітям;
  • мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • вакцінація  від гострої респіраторної хвороби COVID – 19, спричиненою короновірусом SARS –   CoV – 2;
  • супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз на

первинному рівні медичної допомоги; 

  • надання медичних послуг, пов'язаних з первинною медичною допомогою.

Кошторис фінансування закладу із місцевого бюджету на 2022 рік складав 3715,435 тис. грн., профінансовано – 1234,039 тис. грн.

         Заклад охорони здоров'я працює за програмою «Доступні ліки», надаючи електронні рецепти на придбання медичних препаратів в мережі фармацевтичних закладів, які підписали договори з Національною службою здоров'я України на реімбурсацію лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» та реімбурсацію інсулінів.

 

 

Служба у справах дітей. На початку року на первинному обліку служби у справах дітей перебувало 43 дитини-сироти та діти  позбавлені батьківського піклування (з них 31 дитина під опікою та піклуванням, 6 дітей ПС та ДБСТ, 6 дітей повне державне забезпечення). На кінець року на обліку служби у справах дітей перебуває 36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (з них 28 дітей під опікою та піклуванням, 4 дитини ПС та ДБСТ, 4 дитини повне державне забезпечення).

На початку року на територіальному обліку служби у справах дітей перебувало 2 прийомні родини (5 дітей)  та 1 ДБСТ (9 дітей). На кінець року на територіальному обліку служби у справах дітей перебуває 2 прийомні родини (4 дитини)  та 1 ДБСТ (8 дітей).

Станом на 31.12.2022 р.  всі сім’ї опікунів/піклувальників, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї евакуйовані з території Сіверської міської військової адміністрації. Прийомні родини евакуйовані за кордон і 1 ДБСТ евакуйовано в місто Черкаси.

Станом на 31.12.2022 року на обліку служби у справах дітей, де перебуває 7 родин (15 дітей) , які опинились у складних життєвих обставинах. 6 родин евакуйовані з території Сіверської МВА, 1 родина (1 дитина Івченко Аліна) залишається на території Сіверської МВА. З матір'ю постійно  проводиться  інформаційна робота щодо обов’язкової евакуації за можливості мобільного зв’язку.

Спільно з начальником управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання у Донецькій області Лілією Золкіною, головою Бахмутської районної державної адміністрації, начальником районної військової адміністрації Сергієм Кальяном та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), було доставлено п'ятьом багатодітним сім’ям громади, які залишаються на території, теплий одяг у кількості 20 наборів.

Завдяки співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями та фондами, сім’ї  громади з дітьми від 0 до 1 року, які залишаються на території Сіверської міської військової адміністрації, були забезпечені теплим одягом, ковдрами  та памперсами. Також була надала гуманітарна допомога у вигляді теплого одягу, ковдр та памперсів 5 родинам, які виїхали на безпечні території та мають дітей від 0 до 1 року.

Спільно з головою Бахмутської районної державної адміністрації, начальником районної військової адміністрації Сергієм Кальяном, були доставлені 72 дітям Сіверської громади до Дня Святого Миколая солодкі подарунки.

За допомогою Українського Товариства  Взаємодопомоги в Стамбулі (Ukrayna Dayanışma Derneği) вдалось підтримати дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей з інвалідністю, які виїхали на безпечні території. Подарунки у кількості 32 шт. було відправлено поштою до Дня Святого Миколая та Нового року.

До Різдвяних свят за підтримки Фонду «Ізоляція» та видавництва «Абабагаламага», 72 дітям які залишаються на території Сіверської міської військової адміністрації, разом з солодощами були вручені пізнавальні, яскраві книжки, які принесли хоч якусь маленьку радість дітям.

 

Пріоритетні напрямки в роботі Сіверської міської військової адміністрації на 2023 рік:

 

  • Забезпечення потреб військових, які стали на захист нашої держави;
  • Робота у сфері цивільного захисту населення, допомога внутрішньо-

переміщеним особам;

  •  Забезпечення функціонування укриттів, пунктів обігріву та пунктів

Незламності;

  • Відновлення роботи комунальних служб на території громади;
  • Перевірка території громади на вибухонебезпечні предмети та

розмінування;

  • Відновлення пошкоджених комунікацій та критичної інфраструктури;
  • Обстеження пошкодженого та зруйнованого майна, проведення технічної

експертизи щодо відбудови об’єктів;

  • Відновлення роботи бізнесу під час війни є особливо важливим джерелом наповнення місцевого бюджету та створення робочих місць.

 

Щодня тримаємо свій Цивільний фронт. Працюємо на результат та Перемогу. Шана всім, хто сьогодні стоїть на захисті кордонів нашої Держави. Пам’ятаймо тих, хто віддав своє життя за Україну. Кожна наша дія, кожний наш крок має примножувати здобутки наших військових. Цінуймо та пишаймося нашими героями.

 

Сіверськ – це Україна!