Фото без опису


Міжнародний День прав людини.

    Це свято відзначається за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році. В основу Декларації були покладені всі найкращі напрацювання, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

   Усвідомлення та необхідність прийняття документа щодо загальновизнаних прав і свобод людини прийшло лише після світових війн, під час яких було знищено мільйони людей, тисячі зазнали страждань, принижень тощо. В суспільстві зростала впевненість, що повинен діяти міжнародний захист прав людини, тому 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. У преамбулі Декларації підкреслено, що визнання гідності, рівних і невід'ємних прав людини є основою розвитку свободи і справедливості.

   Декларація не носить обов'язкового характеру. Країни світу включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини.

    В основу міжнародних стандартів з прав людини покладені такі загальновизнані принципи, як: повага суверенітету держави; неприпустимість втручання у внутрішні справи держави; самоврядування народів та націй; рівноправність всіх людей та заборона дискримінації; рівність прав і можливостей чоловіків та жінок; дотримання прав людини, навіть, за умови збройних конфліктів і відповідальність за злочинні порушення прав людини.

   Міжнародні стандарти у сфері прав людини склалися поступово. Спочатку були закріплені лише парламентські і політичні права, потім — економічні та соціальні. Саме вони і були конкретизовані у національному законодавстві держав. Однак кожна держава повинна не лише привести своє законодавство у відповідність зі взятими на себе міжнародними зобов'язаннями, а й вчиняти певні дії та створювати реальні умови для гарантування та їх здійснення. Кожна держава зобов'язана упорядкувати чинне законодавство, усунути протиріччя з нормами міжнародного права, відмінити застарілі норми, ліквідувати прогалини.

      Декларація, як вже зазначалось раніше, не є юридично обов’язковим документом, проте вона «відображає загальну домовленість народів світу і є зобов’язаннями для членів міжнародного співтовариства». Юридичних санкцій, які змушували б державу дотримуватись таких зобов'язань не існує. Єдиною санкцією, яка є в цьому випадку у світового співтовариства - це висловлювання недовіри тим державам, які ухиляються від взятих на себе зобов’язань.

День прав людини - це день нагадування владі й суспільству про те, що кожен політичний державний діяч, кожен державний службовець, виконуючи функції, покладені на нього державою, повинен працювати, перш за все, в ім'я суспільства і людини.

          У цей День Сіверська міська рада та апарат її виконавчого комітету приєднується до цієї ініціативи і бажає всім нам розуму і мудрості. Нехай наші права і свободи починаються з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх! Слідуючи принципам поваги та активної громадянської позиції ми будуємо майбутнє не тільки для нас самих, але і для наших нащадків.