Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
З настанням теплого періоду зростає вірогідність захворювання шлунково - кишковими інфекціями. Шлунково-кишкові інфекції мають широке поширення і високий рівень захворюваності та становлять важливу медичну проблему. До цих захворювань відносяться гостра дизентерія, вірусний гепатит та гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз та інші захворювання, які реєструються протягом всього року. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами.
Заразитись шлунково-кишковими інфекціями дуже легко при нехтуванні правилами особистої гігієни, вживанні забруднених продуктів, порушенні правил приготування, термічної обробки та зберігання їжі. Всі ці чинники становлять реальну загрозу для вашого здоров'я.
Для попередження кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:
- перш за все ретельно мити руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі;
- кип’ятити воду, яку п’єте, миєте руки чи посуд, якщо маєте сумніви в її якості;
- вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково потрібно ошпарити кип'ятком;
- не купувати у випадкових осіб на стихійних ринках в антисанітарних умовах молочні та м'ясні продукти;
- не купувати "з рук" кондитерські кремові вироби, які без належної термічної обробки та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів;
- для розробки сирого м'яса, риби, птиці необхідно мати окремі дошки, для варених продуктів інші;
- тримати в чистоті кухонні прилади і мити поверхні;
- м'ясні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників;
- знищувати мух, тарганів та інших комах, які є переносниками збудників кишкових інфекцій;
- не їсти незнайомих рослин, ягід, грибів та трав;
- правильно зберігати продукти і дотримуватись термінів придатності;
- не брати в дорогу продуктів, які швидко псуються;
- уникати плавання в непроточних водоймах та “диких” пляжах, не ковтати воду з таких водойм;
- мити та дезінфікувати іграшки;
- використовувати індивідуальний посуд;
- уникати контактів з людьми, які мають ознаки захворювань.
Все це буде запорукою попередження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати.