БОТУЛІЗМ- ЦЕ СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНО!
Бахмутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2024 році встановлено, що більшість з них пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування та рибними продуктами, у тому числі домашнього приготування, невідомого походження та придбаними у місці стихійної торгівлі. Серед захворілих на ботулізм є хворі, які пов’язують своє захворювання з рибною продукцією, придбаною в магазинах.
НАГАДУЄМО, Ботулізм – небезпечне харчове отруєння людей, яке виникає в результаті споживання продуктів харчування, що містять ботулотоксин, пов'язане з ураженням нервової системи.
Для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу та різні консерви у герметичній тарі на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
- швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою;
– відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та сирої риби.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не треба займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
Спеціалісти Держпродспоживслужби закликають усіх, кому не байдуже здоров’я своє та оточуючих, бути пильними та обережними!