ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ТА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ НАПЕРЕДОДНІ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ
Готуючись до Великодня, ми часто заздалегідь купуємо продукти для святкового столу, який складається з великої кількість різноманітних страв. Щоб свята залишили після себе лише приємні спогади, Бахмутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, як убезпечитися від харчових отруєнь та мінімізувати ризик виникнення гострих кишкових інфекцій.
Для цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:
При закупівлі харчових продуктів:
– купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;
– не купуйте продукти сумнівної якості;
– купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;
– при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
– не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.
При зберіганні харчових продуктів:
– дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;
– належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
– забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).
Готуючи страви – пам’ятайте:
– перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
– для приготування страв використовуйте лише питну воду;
– придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
– свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
– використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;
– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.
Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра Вам і Вашим близьким. Нехай Ваші Великодні кошики завжди будуть повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!