Реєстр пошкодженого та знищеного майна — єдина база даних, що міститиме інформацію про усю житлову, транспортну та соціальну інфраструктуру, яка постраждала внаслідок військової агресії. Реєстр буде використовуватися для надання громадянам компенсації пошкодженого житла, а також для планування та управління процесом відбудови.

Створена міською військовою адміністрацією комісія відповідно до Постанови №473 від 19 квітня 2022р. «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель і споруд» та №700 від 14 червня 2022 року «Зміни, що вносяться до порядків, затверджених постановами від 20 березня 2022р. №326 і від 19 квітня 2022 р. №473» вноситиме до Реєстру результати обстеження пошкоджень та/або руйнувань (акти комісійного та/або технічного обстеження).

          З цією метою одному члену Комісії надано доступ до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (далі – РПЗМ) в якості реєстратора.

          На сьогодні реєстратором проводиться лише верифікація інформаційних повідомлень, які були подані громадянами Сіверської громади засобами мобільного додатку  Порталу Дія та через ЦНАПи відповідно до Постанови КМУ від 26 березня 2022р. №380 зі змінами в редакції постанови від 13 червня 2023 р. №624.

          Так, станом на 25.12.2023р. до бази РПЗМ громадянами внесено 1301 інформаційних повідомлення про пошкоджене та зруйноване майно. На цей час із загальної кількості поданих повідомлень оброблено 1001, з них зареєстровано як пошкоджене/зруйноване майно 373 – приватні будинки, 470 – житлові приміщення (квартири), 2 нежитлових приміщення приватної власності.

          Також зареєстровано реєстратором 101 багатоквартирних будинків житлового фонду громади – це будинки з двома і більше квартирами, 31 нежитлових будівель (об’єкти соціальної сфери комунальної та державної власності, інші об’єкти приватної власності).

          З метою внесення відповідних коригувань в інформаційні повідомлення, реєстратором проводиться робота щодо оповіщення відповідних заявників засобами мобільного зв’язку. Постійно ведеться робота з мешканцями громади щодо необхідності подання інформаційних повідомлень.

          Обстеження пошкодженого та/або зруйнованого майна комісією буде проводитися після завершення бойових дій на території громади та/або завершення воєнного стану в Україні.

          Протягом лютого-травня 2023 року комісією проведено попереднє візуальне обстеження пошкоджених об’єктів. Складено акти попереднього обстеження на 78 багатоповерхові будинки та 620 будинки садибного типу.

Облік пошкоджень здійснюється постійно, про що звітується до Бахмутської РДА та департаменту ЖКГ Донецької ОДА.

Станом на 25 грудня 2023 року обліковано пошкоджень / руйнувань житлового фонду:

м. Сіверськ:  1097 будинків садибного типу, 75 багатоквартирні будинки;

с. Серебрянка, с. Григорівка: 152 будинки садибного типу, 3 багатоквартирні будинки;

с. Дронівка: 87 будинків садибного типу.

с. Свято-Покровське, с. Різниківка: 11 будинків садибного типу, 2 багатоповерхових будинки.

На виконання Постанов КМУ від 21 квітня 2023 року № 381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення» та Постанови КМУ від 19 травня 2023 р. №516 «Деякі питання організації роботи комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», створено комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені та зруйновані об’єкти нерухомого майна, затверджено склад Комісій з компенсації та положення про Комісії.

Згідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022 року N 309,  територія Сіверської громади є територією активних бойових дій, в зв’язку з чим обстеження не проводиться та прийом заяв від громадян Сіверської громади на отримання державної допомоги для відновлення пошкодженого житла  відповідно на цей час не здійснюється.

Відповідно до діючого законодавства для подання заяв на компенсацію основним документом буде витяг з ДРРП на нерухоме майно. Тому постійно доводиться інформація до мешканців громади про необхідність внесення в ДРРП інформацію про власність шляхом звернення до державного реєстратора та поновлення технічної документації вразі її втрати шляхом звернення в БТІ.

Фото без опису