Візит делегацій Луганської та Донецької областей до Естонії.

          У рамках Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй  в Україні (ПРООН) з Відновлення та розбудови миру за проектом «Вивчення досвіду і процесів реформування влади і місцевого самоврядування, управляння фінансами та економічним розвитком території, знайомство з сучасними рішеннями питань е-управляння і е-демократії на прикладі Естонії»    на початку липня 2019 року  прийняли участь представники Донецької та Луганської областей.

        Естонія – одна з розвинених країн Балтії,    у своїй діяльності уряд підзвітний парламенту Естонії. Депутати парламенту мають право робити запити міністрам, на які міністри зобов'язані відповідати у встановлений термін, в ній вже протягом багатьох років діє закон щодо підтримки добровільного об’єднання волостей (громад)  і є практика співробітництва волостей. Естонія – держава у Північній Європі, що межує з Латвією на півдні та Росією на сході. На півночі омивається водами Фінської затоки, на заході – водами Балтійського моря та Ризької затоки. Площа країни становить 45 227 кв. км., столицею і найбільшим містом є Таллінн. Естонія – демократична парламентська республіка, що поділяється на 15 повітів (районів). Чисельність населення   становить 1млн. 340тис. осіб.  Державна мова – естонська.  Головою держави є Президент, що обирається Парламентом терміном на 5 років. 

         Приорітетний план розвитку Естонії   зосереджується на      е-демократії та її впливі на   вирішення соціальних проблем (онлайнове рішення питань).

         Під час візиту відбулися зустрічі з  послом України в Естонії Мар’яною Беца, міністром фінансів Естонії, представниками мерії Талліна, з мером  та спеціалістами м.Раквере.

      Делегація відвідали Естонську асоціацію муніципалітетів,  в рамках візиту делегацією була  відвідана  «силиконова долина» – полюс високих технологій, на якій сконцентровано об’єкти електронної і комп’ютерної індустрії, працюють висококласні  IT-спеціалісти.  Діяльність IT-компанії Andmevara, яка створила декілька естонських електронних рішень на місцевому рівні,  вражає своїм творчим та креативним підходом: навчання та консультування громадянського сектора, чиновників та зацікавлених груп в сфері використання інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ), з метою поширення  ефективного і прозорого державного управління та удосконалення демократичних процесів (доречі, Естонія надає 6000 електронних послуг).

      Учасники побували у   виставковому залі Е-Естонія, відвідали Таллінську Ратушу, ознайомилися з багатствами Національної бібліотеки, спілкувалися з мером м.Раквере, з мером та спеціалістами  Ракверського сільського муніципалітету в окрузі Лаане-Вірумаа, відвідали соціально-економічні центри в Раквере (Центр охорони здоров’я, Спорт Центр, Молодіжний Центр та ін.), здійснили екскурсію до старовинного Ракверського замку, побували в неаціональному парку Лахемаа,  милувалися красою Ягольського водопаду.

   Цікавим і корисним став досвід для представників органів місцевого самоврядування громад  Донецької і Луганської областей. Досвід  Естонії – гарний приклад для змін і сприйняття. Естонці – це організовані і послідовні люди, які люблять свою країну, рухаються вперед і вгору,   імплантують сервіс-продукти в повсякдення, люблять своъ сім’ъ, люблять спорт, цікавляться мистецтвом, бережуть своє здоров’я, корисно проводять уік-енди – це їх норма життя.  

     Велика подяка Анатолію Молошному і Віктору Гузун за пізнавальну поїздку українців!