Фото без опису


     Масляна - це перехід від Зими до Весни. Вона розпочинає весняний цикл традиційних свят українців. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів. Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та накликати Весну. Згодом з’явилось спрощене розуміння цього обряду - Зима зустрічається з Весною. А в дійсності, розпочинається нове коло в природі. Святкування Масляної складається з трьох частин: «зустрічі» у понеділок, «широкого» четверга та «прощальної» неділі.

 

     Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші часи. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

 

     Масляна – час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили у річці. Цей обряд символізував проводи зими.

     Головною подією святкування Масляної є споживання українцями млинців та вареників із сиром і сметаною.

     З днями Масляниці пов'язано багато жартів, примовок, пісень, прислів'їв та приказок: «Без млинців не Масляна», «Не життя, а масляниця - тиждень гуляє», «Масляна об’єдуха, гроші приберуха», «Масляна, Масляна, яка ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна», «Не завжди котові Масляна, буде і Великий піст».

     І яке ж свято без народних прикмет: «Яка Сиропустна неділя, такий і Великдень», «Якщо сонце сходить вранці, то й ранньою видасться весна».

     В неділю 18 лютого зиму провели і в нашому місті. Святковий захід присвячений святу Масляної відбувся на площі міста, в якому масово приймали участь мешканці  та гості міста.

        Сіверський міський голова Василь Анатолійович Масюженко разом з головою Бахмутської районної ради Євгеном Юрійовичем Пластуном привітали всіх мешканців та гостей міста зі святом Масляної, побажали  усім святкового настрою, гарно провести час та смачних млинців, щоб в це світле свято справдилися всі Ваші сподівання та мрії, а також щоб  у Вашому житті було  багато щасливих днів, в душі жила тільки  любов і спокій! Хай весна в Вашому серці панує цілий рік!

     Традиційно, лазили на стовпа. Хлопці та чоловіки продемонстрували стійкість духу та спортивну загартованість, за що отримали нагороди, які було придбано за підтримки Пластуна Є.Ю.

     Спортивні змагання від СОК «Доломітчик»  чекали на молодь  міста. Всі учасники отримали солодкі призи. На мешканців та гостей міста чекала розважальна програма с різними конкурсами танцями та піснями за які учасники отримували заохочувальні подарунки.

     Настоятель Свято-Казанського храму Архімандрит Отець Сергій привітав всіх мешканців громади благословивши громаду та її всіх  мешканців.

     Минулого року для благоустрою нашої громади було придбано – дві сучасні машини для вивозу сміття, контейнери для збору побутових відходів та автобус. І саме в день святкування Масляної Архімандрит Отець Сергій провів богослужіння та благословив на успішне введення в експлуатацію таких важливих для нашої громади транспортних засобів.

     Мешканців та гостей громади пригощали млинцями та святковим кулішем, які вдячні всім людям які надали допомогу в організації, придбанні, приготуванні та роздачі смачних страв.

     Люди отримали можливість провести затяжну зиму і зустріти весну, відчути прилив нових позитивних емоцій. Під час свята городяни долучились і до одного з найцікавіших обрядових дійств Масляної – спалювання ляльки-опудала. Із давніх-давен українці вірили, що разом з опудалом згорають всі турботи, печалі, горе і неспокій. По завершенню свята лялька-опудало згоріло, а разом з ним і весь негатив в громаді.

     Останнім днем Масляної неділі був «День прощення». Люди весело і водночас із сумом прощалися із зимою, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи, тому насамкінець свята мали чудову нагоду обійняти сусіда і тричі за традицією поцілуватись.