Фото без опису 

 


 

Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.

У 30-річному віці Ісус Христос прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордан. Коли вийшов на берег - з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

У цей день в усіх містах і селах святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг.

19 січня у Сіверську на Центральному ставку  зібралися жителі міста. Із привітаннями та побажанням міцного здоров’я, достатку, благополуччя і миру до мешканців звернувся  міський голова Василь Анатолійович Масюженко. На святкування завітав голова Бахмутської районної ради Євген Юрійович Пластун, який всім присутнім побажав щоб  це свято стало для нас часом духовного оновлення, преображення внутрішнього світу. Нехай з кожною краплею святої води проллється спокій та мир в душу і тепло в серце. Тож цього дня направимо наші спільні молитви на добрі справи, світлі помисли для нашого добробуту та мирного майбутнього.

Існує звичай, за яким у цей день купаються в ополонці. Бажаючих зануритися у крижану воду, яка за повір’ями має цілющу силу, було чимало.

На березі ставка було  розведено багаття, біля якого бажаючі мали змогу зігрітися. Музичний супровід організував колектив Сіверського міського Центру культури.