Сіверська міська громада
Бахмутський район, Донецька область

Сезон споживання баштанних культур


Традиційно сезон масового споживання баштанних культур припадає на кінець липня та серпень місяці У цей час продовольчі ринки та інші місця торгівлі рясніють соковитими динями та кавунами. Завдяки своїм смаковим та корисним властивостям, баштанні культури завжди користуються попитом. Ці традиційні літні ласощі люблять дорослі і діти. І недаремно, адже в баштанних міститься велика кількість корисних речовин. Проте, як і інші овочі та фрукти, вирощені в умовах інтенсивного ведення сільського господарства, баштанні культури можуть бути не лише смачними і корисними, а й шкідливими для здоров’я. Тож природньо, що майже всіх покупців цікавить питання чи містять баштанні культури надлишкову кількість нітратів, і  чи безпечно їх споживати? Отже, якщо хочете купити безпечний кавун - завітайте на ринки, там вони перевіряються на нітрати лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи. Купуючи на' ринках дині та кавуни, покупці мають бути максимально уважними.  У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність даної продукції. Але не завжди такий документ надають споживачам, тому треба звернути увагу на такі фактори.

                 Ознаками нітратів у кавуні є: - жовті грунтові плями на корі, - помаранчевий відтінок м’якоті, - слиз навколо насіння, - пухка консистенція м’якоті. Насторожити вас повинні грубі білясті волокна, і пустотіла м ’якоть. У різних частинах кавуна концентрація нітратів різна. Найбільше їх міститься в м’якоті біля шкірки (приблизно 3 см.). Кавун повинен бути чистим і цілим.  1. Ніколи не купуйте кавуни з пошкодженою кіркою. І ні в якому разі не дозволяйте продавцеві вирізати шматок з вашого кавуна, щоб продемонструвати його смак і якість. Справа в тому, що на солодкій, нагрітій сонцем поверхні, бактерії розмножуються дуже швидко. Достатньо невеликого пошкодження шкірки, щоб кавун викликав у вас шлунково-кишковий розлад.

2. Ніколи не зберігайте розрізаний або недоїдений кавун при кімнатній температурі. Це теж саме, що купити пошкоджений плід. Якщо не доїли кавун, приберіть його в холодильник.

3. Щоб відрізнити кавун, вирощений природним шляхом від «нітратного», потрібно подивитися на м’якоть. М’якоть нітратного кавуна насичена червоним кольором з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до кірки - жовтого кольору. У хорошому кавуні вони білі.

 4. Розрізавши кавун, зверніть увагу на зріз - у нітратного кавуна він буде рівним, глянцевим, а у справжнього - зернистим. Щоб ще більше убезпечити себе від покупки накачаного нітратами кавуна, не радимо вам купувати «ранні», скоростиглі плоди. Почекайте до серпня-вересня. Тоді ймовірність того, що ви купите «натуральний» кавун, значно підвищується.

           Як визначити, стиглий кавун, чи ні?  Перша ознака стиглого кавуна - легкість. Тобто стиглий кавун легше незрілого. До речі, з цієї ж причини стиглий кавун не тоне у воді, а незрілий опускається на дно. І «звучать» кавуни по-різному. Якщо постукати по стиглому кавуні, то звук буде чистим і дзвінким, в той час як звук незрілого кавуна - глухий. «Дзвінкість» кавуна - це ще один спосіб перевірити зрілість . Варто піднести кавун до вуха і стиснути його з усіх сил, ви повинні почути характерний тріск. Якщо ні, то кавун «зелений». Сухий хвостик - ще одна ознака стиглого плода. Коли кавун дозріває, батіг що з’єднує його з рослиною, висихає і відпадає. Зверніть увагу і на світлу пляму на боці кавуна. Вона повинна бути яскраво - жовтого або оранжевого, але не білого кольору. Смужки на кавуні повинні бути максимально контрастними, а кірка повинна бути дуже тверда.

                 Прості поради покупцям:

          1. Не купуйте пошкоджену та розрізану продукцію.

          2. Перед споживанням ретельно мийте кавуни та дині під проточною водою.

          3. Зберігайте дині та кавуни в холодильнику.

          Шановні сіверці! Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте. Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я близьких!



« повернутися до списку оголошень